Forexnews.bg
Вчерашният ден под знака на централните банки, доларът поевтиня ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 14 Септември 2018 07:56

ECBВчерашният ден мина изцяло под знака на централните банки. Решения за запазване на лихвите без промяна взеха Английската и Европейската централни банки. Действието бе широко очаквано от инвеститорите, като еврото поскъпна след това.

ЕЦБ реши лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,40%.

В същото време, от ръководството на банката изразиха очаквания за запазване на текущите лихвени нива поне до лятото на следващата година, а при необходимост и по-нататък.

ЕЦБ ще продължава да извършва нетни покупки по програмата за закупуване на активи със сегашния месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември. След септември 2018 г. ЕЦБ ще намали месечния темп на нетните покупки на активи до 15 млрд. евро до края на декември 2018 г. и тогава се очаква нетните покупки да приключат, при условие че постъпващите данни потвърдят средносрочните предвиждания за инфлацията.

ЕЦБ възнамерява да реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, в продължителен период от време след края на нетните покупки на активи, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на нерестриктивност на паричната политика.

Припомняме, че през юни ЕЦБ очерта плановете си да прекрати мащабната си програма за изкупуване на облигации през декември и намекна, че лихвените проценти вероятно ще останат на настоящите ултра ниски нива поне до лятото на 2019 г.

Междувременно от АЦБ заявиха, че икономическата активност е по-добра и повишиха прогнозирания си ръст на икономиката до 0.5% за третото тримесечие, спрямо 0.4% при предходната среща. Потребителските разходи и ръстът на заплащането, сочат към по-силен ръст от предварителните очаквания. 

Банката потвърди виждането си, че „ограничено и постепенно“ повишение на лихвите през следващите няколко години ще са нужни, за да се върне инфлацията от 2%.

Според търговията на фючърсите, инвеститорите залагат, че следващото повишение на лихвите ще е едва през май на следващата година.

Междувременно, турската лира поскъпна, след като централната банка на страната повиши нивото на лихвите до 24%. За сравнение, до момента лихвите в страната бяха при нива от 17.75%.

Лирата възстановява част от загубите си, след срива си от близо 40% в стойността си, от началото на годината.

Действието по повишение на лихвите, бе очаквано от инвеститорите, след като инфлацията в страната достигна рекордните за последните 15 години – 18%, през този месец.

През юли, основният лихвен процент в Турция бе запазен при ниво от 17.75%, което инициира масирани разпродажби на лирата и останалите турски активи. Тогава инфлацията в страната бе при ниво от 15.4%.

След като достигна историческо дъно при ниво от 7.24 лири за долар, на 13-ти август, след решението на банката лирата поскъпна до 6.05 лири за долар.

За сравнение през август на миналата година, един долар се разменяше при нива от 3.5 турски лири.