Forexnews.bg
Криптовалутите се сринаха ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 09 Август 2018 09:22

bitcoin-e1466596991401Последните два дни бяха изключително тежки за криптовалутите. По над 20% от пазарната си стойност, загубиха криптовалути като етериум и рипъл. Рано тази сутрин, етериумът се търгува при нива от 365 долара за монета, докато рипълът – при 0.34 долара за монета.

Сериозен спад отбеляза още биткойн кешът – до нива от 597 долара, както и биткойна, който се търгува при 6 350 долара, рано тази сутрин.

Поевтиняването на криптовалутите, се случи след решението на щатската Комисия за Финансов Надзор, да отложи решението си, свързан с исканията на VanEck и SolidX за формиране на индексен фонд базиран върху цената на биткойна. Това бе третия опит от страна на VanEck за разрешение за подобен род фонд.

Над 9 милиарда долара от стойността на биткойна, бяха „заличени“, след решението за оттлагането на становището на щатския регулатор.

Можем да припомним, че бе отхвърлено и искането на братята Уинклевос за създаването на подобен род фонд, през миналия месец. Именно тогава, стартира и силното понижение в нивата на криптовалутите.

Пазарните участници се надяваха за даване на разрешение от щатския регулатор за подобен род индексен фонд, който би бил първия по рода си.

Предложението на двете инвестиционни компании - VanEck и Solid X бе за създаване на индексен фонд, който да е подкрепен от реално притежавани биткойни, а не от фючърси върху биткойна.

Индексните фондове, се гледат като начин за експозиция на институционалните инвеститори към криптовалутите. Липсата на подобни фондове, сериозно ограничава достъпа на големите инвеститори до сравнително ограничения и не особено ликвиден пазар на криптовалути.

До момента има много опити да се получи разрешение от щатския регулатор за индексен фонд, но нито един от тях не е успешен. Въпросът е – колко още може да продължава отказът на регулаторите?