Forexnews.bg
Какво се очаква да направи Фед днес? ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 13 Юни 2018 06:29

fed-reserveФед се очаква почти на 100% да повиши нивото на лихвите, след края на двудневната си среща днес. Или, за да станем свидетели на някаква по-сериозна изненада, резервът не трябва да повиши лихвите, което изглежда твърде малко вероятно.

Това, което ще е по-важно за инвеститорите обаче е – какво ще каже резервът по отношение на бъдещата си политика на повишение на лихвите, както и за намалението на рекордния си баланс.

Щатската икономика работи при пълна заетост, а инфлацията е фактор, който все по-сериозно започва да въздейства върху световната икономика.

След няколко повишения на лихвите, Фед може да се доближава все по-близо до момента, в който може да определи кога ще дойде края на повишението на лихвите, смятат пазарни наблюдатели.

Последните данни за инфлацията в САЩ, изнесени вчера, посочиха ускоряване на инфлацията през изминалия месец до 2.8%, на годишна база, което превиши средните очаквания на анализаторите за инфлация от 2.6%. На месечна база, ръстът на потребителските цени възлезе на 0.2%, което отговори на средните очаквания на анализаторите.

Други анализатори, смятат, че Комитета по Парична Политика, най-малко ще се откаже от традиционното си изявление, че „нивата на лихвите ще останат под средните в исторически план за известно време”, използвано от края на 2015-та година.

Все повече стават и мненията на пазарните наблюдатели, че политиката на повишение на лихвите от страна на резерва, може сериозно да нарани валутите и икономиките на развиващите се страни.

Ръководителят на Фед – Джером Пауъл, се опита да намекне, че политиката на Фед няма да бъде променена, като заяви през миналия месец от Цюрих, че въздействието на щатската монетарна политика върху световната икономика е „преувеличено“.

Вместо това, Пауъл отдели много повече време в изказването си, за да коментира далеч по-негативните ефекти и рискове, следствие на политиките на монетарни стимули.

„Не смятам, че ще променят политиката само въз основа на страх“, според Бриклин Дуайър, главен икономист в BNP Paribas в Ню Йорк. Развиващите се пазари са „просто шум в момента“, коментира още експертът. Дали тепроменят перспективите пред САЩ? Отговорът е не все още.“

Щатската икономика се развива доста добре. Тя е добавила над милион нови работни места през първите пет месеца на годината. Инфлацията е при ниво от целените 2%, а щатската икономика се очаква да се повиши с 4.5% през второто тримесечие на годината.