Forexnews.bg
Портфолио мениджъри: Предстои спад и той ще е „грозен“ ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 12 Юни 2018 10:34

stock-crashВсе повече стават професионалните мениджъри, които предупреждават инвеститорите да внимават с инвестициите си в акции. Налице са сериозни признаци, че щатските индекси формират връх и са във фаза на икономическия цикъл, който може да ги отведе към по-сериозна корекция. Нещо повече – според редица пазарни наблюдатели, тази корекция може да е „грозна“.

И основният фактор, който ще доведе до мечи пазар и дори рецесия е... Фед! Да, точно така – този орган, който би следвало да се грижи за щатската икономика и с политиката си да я държи извън рецесия.

За резервът обаче, няма правилен ход. От една страна щатската икономика е в състояние на прегряване, следствие на рекордната заетост и признаците за инфлация, което предполага почти сигурно повишение на лихвите. От друга страна, Фед трябва да започне да изтегля ликвидност от пазара, за да има инструменти и стимули, с които да разполага, при следващата по-сериозна буря.

Може да се припомни, че след няколкото програми за обратно изкупуване на активи, Фед е с рекорден баланс, а ниските лихви, не дават възможност за монетарни стимули в бъдеще, ако не бъдат повишени.

От друга страна, щатската икономика трябва да се справя с поскъпването на суровините и долара, както и потенциална търговска война с Китай и Европа. Непредвидимостта на Тръмп е друг сериозен негатив за инвеститорите.

Или, казано по друг начин, експертите не препоръчват на инвеститорите да се задържат особено много в щатски акции и индекси.

Няма как да не посочим и факта, че един от най-волатилните и лоши месеци за щатските пазари – август, наближава с пълна сила. За справка, можем да погледнем какво се случи през този месец на 2016-та година.

„Когато музиката спре, смятам, че стане доста грозно“, смята Джаната Байнър, главен инвестиционен стратег в звеното за търговия с инструменти с фиксирана доходност - Goldman Sachs Asset Management.