Forexnews.bg
Лихвите по 10-годишните щатски държавни облигации отново над 3% ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 15 Май 2018 14:35

bonds1Лихвите по 10-годишните щатски държавни облигации, се повишиха отново над изключително наблюдаваното ниво от 3%. Това доведе до ново поскъпване на долара, спрямо останалите основни валути и особено спрямо европейските валути.

Повишението на лихвите, става в среда на нови опасения, за разпад на преговорите между САЩ и Китай. Налице са притеснения, че търговски сблъсък и война между двете страни е неизбежен.
Това се очаква да инициира повишение на инфлацията, а от там и да доведе до по-силно повишение на лихвите от настоящите очаквания.

Иначе, инвеститорите са в очакване на ключовите данни за продажбите на дребно, промишлената активност и пазара на имоти, както и изказванията на някои водещи фигури от Фед.

Всички тези данни, ще дадат по-нататъшна яснота, относно бъдещата политика на резерва, по отношение на лихвите.

Иначе, повишението на долара, вече оказа изключително негативно въздействие върху нивата на търговия на металите. Златото се върна при нива на търговия от 1 310 долара, а платината и среброто поевтиняха до 903 долара и 16.30 долара за унция.

Лихвите по 10-годишните щатски държавни облигации се повишиха с 2.3 базисни пункта до 3.018% на годишна база, докато тези по 30-годишните облигации добавиха 1.9 базисни пункта до 3.148% на годишна база.

Популярният лихвен спред между 2 и 10-годишните облигации се запази при ниво от 46.6 базисни пункта, или близо до най-ниските му нива от близо десетилетие насам.

Именно за потенциално обръщане на лихвената крива, предупреди вчера Джеймс Булард. Според него, лихвената крива, може да придобие отрицателен наклон в края на тази, или началото на следващата година.