Forexnews.bg
Как да определите тренда при биткойна, с ползване на технически анализ? ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 13 Март 2018 07:49

Ако се интересувате от търговия с криптовалути, то най-вероятно би Ви било интересно как да прилагате техническия анализ върху биткойна и останалите криптовалути. 

Криптовалутите, са като всички останали финансови инструменти, макар и на „стероиди“. Горе долу това е извода, ако погледнем към бурната история на дигиталните валути, превърнали се в истински инвестиционен хит през изминалата година.

Всъщност, криптовалутите са на път да направят нещо, което никой друг актив не е правил в историята. Тяхната пазарна капитализация, се повиши с близо 3 500% през изминалата година, или над 600 милиарда долара. Това, не е правил никой друг актив в историята за подобен период от време.

Криптовалутите, могат да се похвалят с много други интересни неща. Като например това, че най-поскъпналата криптовалуа, в лицето на рипъла, поскъпна над 300 пъти през изминалата година, или това че пазарната капитализация на биткойна, намали доминацията си от над 80% от общата капитализация на дигиталните валути, в началото на миналата, до под 40% през тази година…

И все пак, балонизирани, или не, криптовалутите са си финансови активи, като всички останали. Те се движат основно от законите на търсенето и предлагането, примесени с опити за вмешателство от външни фактори, като опитите за регулацията им, от правителствата по света. С други думи, като при всички останали финансови активи.

Разбира се с една малка разлика… Всичко при криптовалутите се случва изключително бързо. Движенията са преекспонирани, а рисковете пред инвеститорите са умножени по няколко пъти в сравнение с останалите активи. Това обаче, до голяма степен е и една от основните им харектиристики и привлича до голяма степен инвеститорите към тях.

Оказва се, че една от най-големите заплахи пред криптовалутите е това – при тях да не се случва нищо интересно… Или да изпаднат в забвение от инвеститорите. Това грози търгуваните обеми и съответно може да повлияе сериозно в търсенето на дигиталните монети. А това би бил истински кошмар за инвеститорите и би ги прогонило към друг тип инвестиционни инструменти.

Това се е случвало вече в историята и сме го виждали при други класове активи, като например технологичните акции, на които им трябваха около 10 години, да се съвземат след „пукането на технологичния балон“ и над 15 години, за да достигнат отново до историческите си върхове.

Докато няма трайни доказателства обаче, че интересът към биткойна е отшумял напълно, това което могат да направят всички участници на пазара, включително и „крипто-маниаците“ е да започнат да търгуват, а не да инвестират в биткойна.

И най-добрия приятел на трейдърите, включително и по отношение на биткойна е – Техническият Анализ, за който е предназначена тази статия (макар лирическото отклонение). Така че да започваме!

Какво е технически анализ?

Първо – какво е техническият анализ? Това е прилагане на аналитични приоми, за определяне на бъдещата посока на търговия на един актив, основно въз основа на историческото му представяне. Методите за технически анализ са много и най-разнообразни, което позволява на трейдърите, да избират най-подходящите за тях, въз основа на стила им на търговия, търговски цели и склонност към риск.

Всъщност, техническият анализ е един от малкото типове анализ, които може да прилагате върху биткойна. А част от причините за това са, че фундаменталният анализ, на практика е почти неприложим върху биткойна.

На първо място (което е и сред основните проблеми и въздържа големите институционалните инвеститори, да насочват средства към биткойна), е факта, че валутата няма „вътрешна стойност”.

Или това, колко ще струва криптовалутата, се определя изцяло от това, което пазарните участници смятат, че е справедливо. По този начин, тя много прилича на златото.

А липсата на вътрешна стойност, прави възможността да се ползват приоми на фундаменталния анализ, за да се определи „справедливата цена” на биткойна, невъзможно. Можем само да припомним, че Бъфет не харесва златото, именно заради липсата на вътрешна стойност.

На второ място, биткойнът е децентрализирана система за разплащане и в тази насока, валута. Или липсва регулация и решения от подобни органи, които да въздействат върху търсенето и предлагането и на база на които да се прави фундаментален анализ, по подобие на традиционните валути.

За сравнение, доларът, еврото и останалите валути, се влияят от монетарната политика и решения на институциите, които ги регулират – в лицето на Фед и ЕЦБ. А прогнозирането на тези решения и политики, са основна част от фундаменталния анализ.

След като уточнихме това, можем да погледнем към техническия анализ и част от възможните начини, по които да го прилагате…

Определяне на тренда при Биткойна

„Трендът е твой приятел” е основно правило в техническия анализ”. Ето защо, преди да започнете да търгувате с биткойн е важно да знаете какъв е тренда при криптовалутата.

Друго правило на техническия анализ гласи – преминавайте винаги от по-дългосрочен, към по-краткосрочен тренд, при графичен анализ на един актив.

Има много прост начин за определяне на тренда и това е с ползване на пълзящи средни величини. А именно – на една по-дългосрочна и една по-краткосрочна такава. Когато краткосрочната пълзяща средна величина е над дългосрочната, се приема че трендът е възходящ.

Анализаторите ползват различни по срочност и вид пълзящи средни величини. Най-често използването обаче са 200-дневната и 50-дневната, простата (която отдава еднаква тежест на всички времеви периоди) и експоненциална (отдаваща по-голяма тежест на последните времеви периоди) пълзяща средна величина.

Всеки сам за себе си може да определи какви по вид и срочност средни величини да използва. Ние ще дадем пример обаче, с 200-дневната и 50-дневната прости пълзящи стойности за биткойна, на дневна графика.

bitc098

Както се вижда, на дневна графика, трендът е възходящ, като през последните две години липсва преминаване на краткосрочната под дългосрочната линия. Тоест инвеститорите все още няма от какво да се притесняват особено много, въпреки поевтиняването на биткойна с 50% от върха през декември.

Все още може да се говори за корекция на експоненциалното поскъпване. Поне, докато не видим „смъртоносно пресичане“, или преминаването на 200-дневната SMA под 50-дневната SMA.

Двете средни линии обаче, освен за определяне на тренда, могат да се използват от инвеститорите и като нива за поставяне на стоповете за ограничаване на загубите.

Първият тревожен сигнал при един актив, когато е във възходящ тренд, се дава при понижение на цената под краткосрочната пълзяща средна величина. Или инвеститорите с дълго позиции, могат да позиционират стоповете си за ограничаване на загубата, в дадения случай, под 50-дневната пълзяща средна. Както виждаме от посочената по-горе графика, тази линия при биткойна, вече е пресечена.

Инвеститорите, могат отново да купуват биткойна, когато той доближи 200-дневната SMA. Както се вижда от графиката, това е била добра отправна точка за покупки. Веднъж, когато цената се е оттласнала нагоре, те могат да поставят стоповете си за прибиране на печалбите си при наближаване на 50-дневната SMA, а за ограничаване на загубите при 200-дневната SMA.

Инвеститорите, които са излезли от пазара, след пробив на цената под 50-дневната SMA пък, биха могли отново да се върнат към пазара, при ново преминаване над посочената линия.

В обобщение, всичко казано до тук на база на текущото положение на биткойна – а именно по средата между двете линии, може да се систематизира по следния начин. В момента дългосрочния тренд при биткойна е възходящ, но цената е неутрална. Тоест предвид на това, че е между двете средни, няма сигнали за покупка, или продажба.

Инвеститорите могат да купуват биткойна, при преминаването му над 50-дневната SMA, която е при ниво от около 12 150 долара в момента, където пък продалите на късо криптовалутата би следвало да поставят своите стопове за ограничаване на загубата.

Сигнал за продажба, би се дал при преминаване под 200-дневната SMA, при ниво от 7 219 долара, където инвеститорите могат да поставят стоповете за ограничаване на загубата за потенциални дълги позиции.

Промяна на дългосрочния възходящ тренд и сигнал за „умиране на биткойна“, може да се даде при евентуално „смъртоносно пресичане“, или преминаване на 200-дневната SMA, под 50-дневната.

Разбира се преди да си правите генерални изводи, можете да погледнете и към още една графика на търгувиня актив – с един период по-ниска. Или в случая става въпрос за 4-часова графика, която може да Ви дава малко по-краткосрочни сигнали, защото изоставането ще е по-малко. А както всички знаете, изоставането на пълзящите средни величини е един от основните им недостатъци.

bitc098

Та както виждаме от графиката, все още сме във фаза на възходящ тренд, или дългосрочната SMA е над краткосрочната. За сравнение предходното "смъртоносно пресичане" се случи на 15-ти януари и при нива на биткойна от около 14 500 долара. От тогава, криптовалутата отбеляза сериозна загуба. Докато дългосрочната линия обаче, е над краткосрочната тренда е възходящ.

След силното поскъпване на биткойна от последните две седмици и от дъното при 6000 долара обаче, наблюдаваме приближаване на двете средни. 

Както вече споменахме, те могат да позиционират своите стопове при 200-дневната SMA на по-дългосрочната графика, или при ниво от 7 219 долара. Стопът им за прибиране на печалбите пък, може да е при предшестващия връх от 11 900 долара, който бе регистриран при последното „изригване“ на криптовалутата. Този стоп също така е и под посочената вече 50-дневна SMA на дневна графика.

Този начин на мислене, по отношение на пълзящи средни, можете да прилагате за всякакъв род други средни, които смятате за по-подходящи за вашия стил за търговия и на всякакъв род други времеви графики.

Предупреждение за риск: Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на финансовите пазари. Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове.