Forexnews.bg
Щатският суров петрол се насочва за тест на 60 долара? ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 13 Март 2018 07:33

oil1Цената на петрола се понижи в понеделник, следствие на продължаващите опасения, че щатското производство продължава да расте. Това до голяма степен неутрализира възходящия натиск върху цената, следствие на ограниченото предлагане на страните от ОПЕК.

Цената на брента се понижи с 63 цента, или 1% до ниво от 64.86 долара за барел.

Щатският суров петрол, загуби 80 цента от стойността си, ли и1.3% до 61.24 долара за барел.

Според редица анализатори, щатският петрол може да се е насочил за тест на психологическото ниво от 60 долара за барел.

Хеджфондовете и портфейлните мениджъри, са намалили бичите си залози миналата седмица върху щатския суров петрол, за пръв път от близо месец. Брутните къси позиции са се повишили до най-високите си нива от около един месец насам.

Това до голяма степен, заличи част от ентусиазма на петролните трейдъри и доведе до „прибиране на печалби“ и закриване на дълги позиции.

„Пазарът продължава да се лакатуши между повишеното търсене на петрола, следствие на ускоряване на ръста на световната икономика и растящата щатска продукция“, според Джин МакГилан, директор на Tradition Energy.

Според данни на компанията Baker Hughes през изминалата седмица, сме станали свидетели на първото понижение на броя на шйстовите находища от близо два месеца насам.

Все още САЩ, запазва номер 2 позицията си на най-голям световен производител на петрол, след Саудитска Арабия.

По-нататъшна яснота за посоката на петролните пазари, най-вероятно ще се даде в сряда, след изнасянето на данните за производството на САЩ.