Forexnews.bg
Поскъпването на златото е ограничено ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 13 Февруари 2018 10:14

gold-bars

Цената на златото се повиши вчера, но ръста на благородния метал, бе слаб, в очакване на инфлационните данни за САЩ по-късно през седмицата и поскъпването на долара, спрямо останалите основни валути.

Спот цената на златото добави 0.4% към стойността си до ниво от 1 321.28 долара за унция. То поевтиня с над 3%, откакто достигна 17-месечен пик при ниво от 1 366.07 долара през януари. Фючърсите на метала, добавиха 0.5% към стойността си до ниво от 1 322 долара за унция.

Опасенията на инвеститорите, за ускоряване на темповете на инфлацията в САЩ, инициираха поскъпване на долара, спрямо останалите основни валути, а това се отрази негативно върху цената на жълтия метал.

Данните за инфлацията се очаква да бъдат изнесени в сряда, като те могат да накарат Фед, да прибегне до първото повишение на лихвите през настоящата година и под новото ръководство на Джером Пауъл.

„Историята в момента е и ще продължава да бъде за щатската монетарна политика и посоката на долара, по отношение на златото“, коментира анализаторът Карстен Менке от Julius Baer. „Ръстът на щатската икономика е солиден и нарастват опасенията, че Фед ще прибегне до повече повишения на лихвите от първоначалните очаквания“, допълва още експертът.

Цената на златото е силно чувствителна към посоката на долара. Обикновено, поскъпването на долара се отразява негативно върху цената на благородния метал.

Доларът се държи стабилно спрямо кошницата от останалите основни валути, като отбеляза известно повишение през последните 24 часа. Това обаче, не спря златото от поскъпване, в среда на опасения от случващото се на международните фондови пазари, според пазарни наблюдатели.