Forexnews.bg
Тук е моментът в който не търгувате на щатските пазари и чакате! ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 13 Февруари 2018 11:07

Независимо дали сте контра-трейдър, или трендови-трейдър, има моменти, които са подходящи да търгувате и такива, които са неподходящи...

А настоящият момент, по отношение на щатските индекси крещи - „НЕ ТЪРГУВАЙТЕ!“. Защото, каквото и да направите, най-вероятно ще сбъркате...

Веднага обяснявам защо.

Ако вземем за пример щатският индекс S&P 500, то ще видите, че той е точно по средата между 50 и 200-дневната си SMA на дневна графика. Или няма ясен сигнал относно посоката на индекса.

От една страна, дългосрочния възходящ тренд е пробит, след като 50-дневната пълзяща средна, бе преодоляна, но от друга индексът бе подкрепен от 200-дневната му такава, която го оттласна нагоре.

321

Или в момента се намираме в най-ожесточената битка между „биковете и мечките“. А и двата лагера си имат своите силни позиции и здрава логика. Защо ви е да се „бутате между шамарите“?

В момента шансът Ви да познаете накъде ще се движи индекса в средносрочен план, е еднакъв с този да хвърлите монета. А за да сте печеливш в дългосрочен план, сте наясно, че подобен шанс, не е особено добър.

От една страна индексът коригира твърде много и твърде бързо, след като загуби малко над 10% от върха си. Можем да припомним, че средното понижение на индекса при корекция е в размер на 13%. Или тук целта бе постигната.

От друга страна обаче, корекцията бе твърде кратка. В исторически план, корекциите са траели по четири седмици, а не по една.

Или казано по друг начина, напълно е възможно да сме във фаза на пълна „неопределеност“ за индекса, или безтегловно състояние на движение в рейндж, заключено между двете пълзящи средни величини.

Или поне, докато една от двете страни в битката – между биковете и мечките, не вземе надмощие над другата. Именно тогава, ще дойде и Вашия момент, да се включите на страната на печелившите...

За такъв момент, на този етап можем да приемим пробив на едно от двете нива – нивото на подкрепа при 2 530 пункта, или на съпротива при 2 720 пункта.

Ако приемем, че през следващите две три седмици ще липсва по-сериозно движение на индекса в една от двете посоки, то има и нещо, от което можете да се облагодетелствате докато чакате. И това е волатилността...

При липса на по-сериозни движения, волатилността, която скочи „до небесата“, най-вероятно ще се понижи сериозно. Но внимавайте, добре е да скъсявате волатилността при вторични изригвания и ако случайно се върне отново при нива над 30 долара – примерно около 33-34 долара.