Forexnews.bg
Загубите на световните борси по-голяма от БВП на Канада и Великобритания сумарно ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 12 Февруари 2018 10:09

stockСветовните борсови индекси, може и да възстановиха част от загубите си в последния ден на миналата седмица, но корекцията все още носи сериозни проблеми на инвеститорите.

От рекордния връх на 26-ти януари за индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500, световната пазарна капитализация е намаляла с цели 5.2 трилиона долара, според данни на S&P Dow Jones Indices.

Тази сума, превишава БВП на Великобритания и Канада, взети заедно. През 2016-та година БВП на Канада е бил в размер на 1.5 трилиона долара, а на Великобритания – 2.7 трилиона долара.

За същия период, само компаниите от индекса S&P 500 са заличили около 2.5 трилиона от пазарната си капитализация.

Това се случи, след като понижението на индексите, вкара световните бори във „фаза на корекция“, или момент, когато е налице спад от над 10% на индексите.

Със възстановяването на световната икономика, инвеститорите станаха все по-притеснени относно политиката на централните банки по света и по-скоро нейното нормализиране и повишение на лихвите.

В четвъртък, ръководителят на Bank of England – Марк Карни заяви, че на британската централна банка, може да й се наложи да започне да повишава лихвите по-рано от очакванията.

Все още, налице е известен брой пазарни наблюдатели, които смятат, че наблюдаваната корекция, е следствие на ребалансиране на пазарни портфейли и може да не продължи особено дълго време.

„Налице е промяна в средата. Хората бяха позиционирани за ниска волатилност, ниски лихвени нива и ниска инфлация. Сега инвеститорите променят портфейлите си. Не смятам, че един, или два дни разпродажби ще са достатъчни. Мисля, че ще са необходими още няколко дни“, според Брент Шуте, главен инвестиционен стратег в Northwestern Mutual Wealth Management.

Въпреки наскорошните разпродажби, инвеститорите, които са заложили на фондовите пазари през 2017-та година, все още са на положителна територия. За последните три месеца, световните финансови пазари добавиха 9.5 трилиона долара, докато широкият S&P 500 добави 3.6 трилиона долара, коментира още експерта.