Forexnews.bg
Piper Jaffray: Най-лошото за облигациите предстои ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 12 Февруари 2018 10:04

stock-market-correctionВсичко започна с лихвите по облигациите и по-конкретно с тяхното повишение. А това пък, се предопредели от очакванията за повишението на лихвите от страна на Фед. В последствие, разпродажбите се прехвърлиха и при акции през изминалата седмица, водейки до най-голямото дневно понижение в историята на Dow. Индексът загуби над 1 000 пункта от стойността си в понеделник.

Лихвите по 10-годишните облигации обаче, се очаква да продължат да се повишават в краткосрочен план и да достигнат 3%, според Крейг Джонсън, технически анализатор в Piper Jaffray. Това е ниво, което не е виждано от януари на 2014-та година.

„Това е 36-годишно обръщане при лихвите“, коментира Джонсън, като припомня, че лихвите, които традиционно се движат в противоположна на цените на облигациите посока, бяха във фаза на понижение през последните три десетилетия.

„Когато обърнете низходящия тренд от долу на горе, обикновено получавате моментен отговор и бързо движение нагоре. Точно това се наблюдава на облигационните пазари в момента“, коментира Джонсън. „Трябва да сте много внимателни в момента“.

Лихвите по 10-годишните облигации се повишиха съществено от изборната победа на Тръмп през ноември на 2016-та година, когато бяха при нива от 1.8%. От тогава, те добавиха над 100 базисни пункта до четиригодишен връх от 2.86%, достигнат през изминалата седмица.

Несигурността, свързана с управлението на Тръмп, първоначално изпрати лихвите нагоре към края на 2016-та година. Впоследствие обаче, те отново се понижиха, само да започнат да се повишават отново, следствие на признаците за инфлация и повишение на лихвите от страна на Фед.

Фед повиши лихвите три пъти през изминалата година, като се очаква да направи това още три пъти през тази година.

„Много от факторите, които доведоха до повишение на лихвите са свързани с инфлацията и инфлационните страхове“, според Джина Санчез, изпълнителен директор на Chantico Global, цитирана от CNBC.

Средното почасово заплащане през декември, се повиши с най-ускорени темпове от 2009-та година насам, което допълнително повиши опасенията за по-ускорен ръст в нивата на лихвите.

Десетгодишните лихви, приключиха при нива от 2.84% в петък, докато 30-годишните са при ниво от 3.14%.