Forexnews.bg
Един от най-големите бикове: Прибирайте печалбите си сега! ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 12 Януари 2018 09:56

stock-market-correctionПрез последните пет години и половина, време на неизменен бичи пазар, почти никой анализатор не е бил толкова бичи настроен, колкото Крейг Джонсън.

През август на 2012-та година, главният технически анализатор на Piper Jaffray прогнозира нов дългосрочен бичи пазар и се оказа прав. Тогава, широкият индекс S&P 500 се търгуваше при нива от 1 400 пункта, а Джонсън прогнозира, че можем да видим ръст до 2 000 пункта.

Както виждаме, тази прогноза се сбъдна и дори бе премината. Широкият индекс, се повиши вчера до нов исторически рекорд при нива от над 2 750 пункта.

Джонсън, ревизира прогнозите си на няколко пъти през последните години, като наскорошните му такива са за ниво от 2 850 пункта за индекса до края на годината.

В коментар вчера, Джонсън обаче, предупреди инвеститорите, че индексът навлиза в „опасна зано”. „Повишаваме кеша, в среда на повишение на лихвите по 10-годишните облигации – при нива от 2.6-2-7%... Опасяваме се, че обръщането на 31-годишния низходящ тренд при 10-годишните лихви в САЩ, може да се отрази негативно върху акциите”, коментира още експертът.

„Вярваме, че този бичи пазар, ще преживее здравословна корекция в краткосрочен, или средносрочен план”, прогнозира техническият анализатор.
Колко здравословна? Може би в рамките на 20%, прогнозира още експертът.

Джонсън припомни, че широкият индекс трябва да коригира с между 3 и 4% за да се върне обратно до 50-дневната си средна величина, както и с 10%, за да достигне до 200-дневната си такава.

Ако прогнозата на експертът се сбъдне, то бихме станали свидетели на понижение на широкия индекс до 2 200 пункта, което би било една много болезнена корекция.
„Грос е прав”, коментира още експертът. Просто преминаването на нивото на съпротива на линията на възвръщаемостта при дългосрочните облигации, означава нива на лихвите от 2.6 –

2.7%”, прогнозира още специалистът.
Инвеститорите, не изглежда да са заложили голямо повишение на лихвите на този етап.