Forexnews.bg
Л. Финк: Анонимността в основата на успеха на Биткойна ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 14 Ноември 2017 10:00

 

finkEдин от най-влиятелните финансисти в света – Лари Финк, изпълнителен директор на BlackRock Inc, заяви вчера, че в основата на успеха на биткойна е неговата анонимност.

Стойността на биткойна флуктоира сериозно през последния месец, като той остава „спекулативна инвестиция“, коментира още Финк. Всъщност, Финк е един от малкото банкери на Уолстрийт, които не са толкова негативно настроени за криптовалутата.

Само можем да припомним коментарите на Джейми Даймън, че биткойнът е „измама и балон, който няма да свърши добре“.

„Причината за изключително доброто представяне на биткойна, е неговата анонимност. Анонимност, в съчетание с възможност за преминаване на граници“, коментира Финк, чиято компания управлява активи на стойност 6 трилиона долара. „Ако се легализира биткойнът, ще се знае коя е насрещната страна, въпросът е колко хора ще го използват, ако трябва да се идентифицирате като страна купувач, или продавач“.

Финк определи биткойна още, като много спекулативна инвестиция. По-важното обаче е, че това е един инструмент, който хората използват за пране на пари, според експертът.

Стойността на биткойна се понижи с 29% от върха си на 8-ми ноември, при 7 888 долара, след отмяната на планиран „труден форк“ кри криптовалутата. Поскъпването на биткойна, накара много хора да започнат да говорят, че биткойна е балон.

Част от загубата си, биткойнът неутрализира вчера. Дори, въпреки спада си вчера, криптовалутата все още се е повишила над шест пъти от началото на годината.

Финк, все пак предупреди, че повечето инвеститори с дългосрочен хоризонт, които държат „рекордни суми“ встрани от пазара, трябва по-скоро да фокусират вниманието си върху по-традиционни активи, като акции и облигации.

Той припомни, че за 30-годишен „100 процента в акции е правилната инвестиционна стратегия“ в момент, в който световните икономики се радват на „синхронен ръст“ за пръв път от финансовата криза насам.

Биткойнът е малък, в схемата на финансовите пазари, смята още Финк. „Фокусът е твърде много върху биткойна“, добави още експертът. „Не разбирам, защо е цялото това медийно внимание към биткойна“, допълни още Финк.