Forexnews.bg
Лоши новини за инвеститорите по направление на САРЕ ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 14 Ноември 2017 09:48

Популярен измерител на оценката на акциите, изглежда се насочва към понижение и акциите могат да влошат възвръщаемостта си заради това, според ново проучване на Фад в Сан Франциско.

Става въпрос за цикличното съотношение САРЕ, което се получава като се вземат в преддвид реалните печалбите на компаниите за последните 10 години.

Връщайки се назад до 1881 година, големи повишения на съотношението САРЕ, обикновено, следствие на промяната на технологиите е било следвано от понижение в цените на акциите впоследствие.

Средното тримесечно САРЕ е около 30. То е било по-високо, единствено при пика на съотношението през 2000-та година от 43, както и 31 през 1929-та година, коментира Кевин Лансинг.

Икономистът обаче, не смята че съотношението е все още в свръхкупени територии. Регресионен модел с прилагане на нивата на лихвите, потенциалния ръст на БВП и инфлацията, сочи че съотношението е с едва около 8% над нивата, които би трябвало да бъде.

654

Проектирания път на модела обаче, прогнозира понижение от 13% в САРЕ през следващите 10 години.

И това е големият проблем пред инвеститорите.

А именно – понижението на показателя, най-вероятно ще е свързано със спад в цените на акции. Или инвеститорите с високи очаквания за дългосрочна доходност, е много вероятно да бъдат разочаровани.