Forexnews.bg
10 причини защо да инвестирате на финансовите пазари ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 17 Юли 2017 10:32

765Българите държат само 2% от финансовите си активи в акции, като цели 77% от спестяванията им са на депозити в банката. За сравнение, чуждестранните спестители, държат около една трета от активите си в депозити и 36% в акции.

Това е една много тревожна статистика и сега ще обясним защо… Ето десет причини „Защо трябва да инвестирате на финансовите пазари“, като с голяма трудност успях да се вместя в този брой:

1. Банковите депозити не увеличават спестяванията ви

При настоящите рекордно ниски нива на лихвите, по-малките депозити, които са и най-масови, на практика носят загуби на депозантите си. Лихвите по депозитите в петте най-големи български банки, които контролират над половината от спестяванията на родните депозанти са малко над или под 0.5%.

Или за депозит от 1000 лева, ще получите 5 лева след една година, а с приспадане на да кажем 2 лева месечна такса за обслужване на сметката си, вече ще сте назад с 19 лева.

И това е само върха на айсберга…

2. Инфлацията изяжда парите ви

Опитайте се да помислите за три неща, които са поевтинели през последната една година. Само три! Говори се, че дефлацията души големите икономики, но ние нямаме такъв проблем. При нас инфлацията си върви отлично (макар и това да не е така според националната „стъкмистика“), но пък икономиката ни не особено…

Казано по друг начин, при залагане на инфлация от 3% в дългосрочен план, парите ви ще загубят половината от покупателната си способност след 24 години. Над три-четвърти пък, ще загубят от стойността ви спестяванията ви след 40 години.

Ако не вярвате, обърнете се към водещата световна икономика – щатската. За период от над 50 години инфлацията в САЩ е била такава, че 1000 долара днес купуват толкова продукти и услуги, колкото са купували 100 долара през 1950-та година!!! А сега си представете с колко се е стопило богатството на американец, който не е инвестирал на фондовите пазари за този период, а ги е държал на депозити за този период…

За щастие на американците, те отдавна са разбрали ключовата роля на финансовите пазари, като защитник от инфлация. За съжаление на българите, когато те го осъзнаят след 20 години, парите им вече може да са се стопили!!!

3. Акциите са доказали, че са най-добрия инструмент за ръст на доходите в исторически план

Когато паднат и се ударят, или наранят, децата не се отказват. Същият начин на мислене, трябва да се прилага и на финансовите пазари. Това, че много от българите се „опариха“ от инвестициите си на БФБ и на световните пазари, по време на финансовата криза от 2008-ма година, не бива да ги отказва.

Защото пазарът е цикличен, кризи идват и си отиват… В дългосрочен план обаче, както трябва да се гледа на инвестирането, акциите са доказали, че са най-добрата алтернатива за прираст на спестяванията и защита от инфлация.

За последните 20 години широкият щатски индекс, е донесъл на инвеститорите среден доход от 8%, а за последните 50 години – близо 10%. При това с вземане в предвид на всички кризи.

Ако си мислите, че инвестициите на БФБ са лошо нещо, ето нещо върху което да си помислите. От създаването си до момента, близо 17 години, индексът на сините чипове SOFIX е носил среден годишен доход на инвеститорите от 11.99% на година.

За сравнение, златото за същия период е носило на инвеститорите доход от 4%, или едвам ги е защитавало от инфлацията.

4. Може да ползвате заемен капитал от брокера ви (разбира се разумен)…

На финансовите пазари можете да ползвате и ливъридж. Това е ситуацията, при която оперирате с капитал, превишаващ вашия собствен, който увеличава потенциалните ви печалби, но и загуби. И докато именно ливъриджът, до голяма степен е в основата на инвеститорския провал, ако го ползвате разумно, той може да е ваш пръв приятел.

Например, ако искате да постигнете доходност от 15% на година, при ползване на ливъридж от два пъти, размера на вашия собствен капитал, активът който сте купили трябва да поскъпне само със 7.5%.

Но внимавайте! Ползването на прекомерен ливъридж може да ви провали. Често инвеститорите ползват ливъридж от 50, 100, или дори повече пъти, което превръща търговията в „чист хазарт“.

5. Не изисква много време

След като направите задължителното проучване, направите си стратегия и план за търговия, поставите си нива на потенциално ограничаване на загубите и прибиране на печалбите, то времето, което отделяте на инвестициите си не е задължително да е много.

Всъщност инвестиционните си решения и проучвания, можете да ги правите в свободното си от основната си дейност време. Дори е препоръчително да не гледате твърде често към инвестициите си. Както казва Уорън Бъфет, играчите не бива да гледат към таблото с резултатите прекалено често. Важен е крайния, а не междинния резултат!

6. Искате сами да се погрижите за старините си

Дали ще ви стига „мизерната държавна пенсия“? Най-вероятно не. Не чакайте друг да се погрижи за вас, а го направете сами. С инвестиции на финансовите пазари, вие ще ползвате невероятния ефект на сложната лихва. Това е известния още като „ефект на снежната топка“, при който времето е на ваша страна, а с капитализирането на средствата ви, те за почват да нарастват геометрично.

Например, ако спестявате за пенсиониране и заделяте определена сума пари между 25 и 35 годишна възраст, много е вероятно (ако доходността на пазарите се запази до тази от последните 50 години и през следващите 50), да имате когато се пенсионирате повече от човек спестявал същата сума но в продължение на 30 години – между 35 и 65 години.
7. Имате хиляди възможности между които да избирате

Независимо дали сте изключително консервативен, или крайно спекулативно настроен… На пазара винаги можете да откриете най-подходящия инструмент, който да отговаря на поставените ви цели, или толерантост към риск. Можете да търгувате с валути, суровини, акции, индекси, деривати, или пък да ги инвестирате във фондове, инвестиращи в други фондове.

Можете активно, или пасивно да управлявате средствата си. Изобщо можете да правите, каквото се сетите, благодарение на хилядите инвестиционни продукти, до които ще имате достъп…

8. Може да застраховате бизнеса си

Ако имате бизнес, то има още една причина да инвестирате на фондовите пазари. На тях може да застраховате бизнеса си срещу потенциални негативни за вас промени. Това може да включва рязка обезценка на важна за вашите приходи валута, поскъпването на ключови суровини, които използвате в производството, криза във вашия сектор, която да ви извади от бизнеса, природни катаклизми, военни конфликти политическа несигурност и мн. др. потенциални за дохода ви заплахи.

9. Фондовият пазар не е страшен

Противно на очакванията на повечето хора, фондовите пазари не са страшни и не са поле за изява само за професионалисти. Термини като съотношение цена-печалба, сплит, дълг към собствен капитал и др., могат да звучат помпозно, но на практика са много логични и лесни за разбиране.

В допълнение има много прости начини да инвестирате, като например да изберете нискоразходен индексен фонд, базиран на широк индекс. Така дори и без съществени познания, най-вероятно ще биете по доходност над половината от професионалистите на пазара.

10. Инвестирането е по-лесно от всякога

Нужен ви е само достъп до интернет. Там ще намерите всичката ви необходима информация за първите стъпки в инвестирането.

В допълнение брокерите правят всичко възможно, за да улеснят максимално целия инвестиционен процес, както и да повишат инвестиционната култура на клиентите си.

Можете да се възползвате от безплатни консултации, онлайн-превод на средства, 24-часова поддръжка, интернет-откриване на сметки и хиляди други удобства. Всичко, което трябва да направите е просто да вземете решение и да стартирате инвестиционния процес.