Forexnews.bg
200-годишната историята на щатските лихви, в една графика! ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 20 Април 2017 05:09

Комитета по Парична Политика към Фед, повиши нивото на лихвите през миналия месец, за трети път от финансовата криза насам. В същото време от там намекнаха за нови две повишения през тази година, ако икономиката се развива, според очакванията.

Това обаче, може да е само началото на един дълъг процес, който да отведе нивото на щатските лихви, към едни много по-близки за дългосрочното им представяне нива.

Техническият анализатор Луис Ямада, представя 200-годишна история на лихвите, която инвеститорите не бива да забравят.

rates200

Както се вижда от графиката, средното ниво на лихвите за посочения период е при ниво от 5.18%. И докато това е далеч от настоящите нива на лихвите, по-важното от графиката е, инвеститорите да се върнат към реалността.

А тя е, че пазарите и действията по отношение на лихвите са циклични и след периоди на дълги понижения, следват периоди на дълги повишения. Както виждаме, последния дългосрочен период, е на намаляване на лихвите и той продължава от 1981-ва година (36 години).

За сравнение последните два дългосрочни цикъла на понижение на лихвите, са продължили – между 1861-1898 (37 години) и 1920-1946-та година (26 години).

Те са били последвани от цикли на повишение на лихвите – съответно между 1898-1920 (22 години) и 1946-1981 (25 години), през първия период от които, лихвите са се повишили близо два пъти, а през втория – близо пет пъти.

„В момента наблюдаваме процес, който смятаме, че се развива през последните шест до осем години, по отношение на лихвите в САЩ. Според нас дъното при лихвите от 2012-та година, вероятно ще се окаже дъно и от 1946-та година насам. Наблюдаваме формация известна като „по-високо дъно", която е придружавана с първоначалното повишение на лихвите", коментира Луис Ямада, технически анализатор в Louise Yamada Technical Research Advisors, пред финансовото издание CNBC.

И докато все още, не е ясно и сигурно, колко дълго и стръмно ще е повишението на лихвите, при настоящия цикъл (който може вече да е стартирал), много е вероятно дъното на лихвите, вече да е в историята.

А инвеститорите не бива да забравят да поглеждат периодично и към дългосрочните графики.