Forexnews.bg
SOFIX с нова най-ниска стойност от над година и половина насам ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 16 Октомври 2018 14:06

stock-market-correctionИндексът на сините чипове SOFIX достигна нова най-ниска стойност от над година и половина насам. Търговията на БФБ обаче, е достигнала "точка на зазмръзване" и купувачите не искат да купуват отгоре, докато продавачите нямат желание да продават при текущите ниски цени. Как ще се развие ситуацията от тук нататък, предстои да видим през следващите седмици.

Иначе, можем да припомним, че октомври и ноември са най-лошите в исторически план месеци за индекса на сините чипове SOFIX с понижения средно от по над 2%.

SOFIX е при най-ниските си нива от март на миналата година, като е загубил 2.3% до момента, през месеца. В същото време, индексът се е понижил с 15.3% от най-високата си стойност за последната една година и формално е навлязъл в корекция от над 15%.

По-важното в статистиката обаче, е друго. Ако приключи октомври с понижение, което изглежда напълно реално, от настоящата гледна точка, то SOFIX би направил нещо, което е правил само два пъти в историята си – шест поредни месечни спада.

Първият случай на шест поредни месечни понижения на индекса е през 2008-ма година. Тогава от септември на 2008-ма до февруари на 2009-та година, индексът губи 74% от стойността си за този период, като регистрира спадове от над 20% през четири от месеците.

Интересно е да се отбележи, че представянето му през следващите шест месеца, го отвежда до ръст от 72%, или почти такъв процент, какъвто е бил този на спада.

Вторият период на шест поредни месечни спадове е през 2010-та година. Тогава, от февруари до юли, индексът регистрира далеч по-слаба загуба, в размер на близо 15%, или доста по-близо до наблюдавания в момента спад.

Отново следва възстановяване в следващата половин година, когато индексът се повишава с близо 22% след седем месеца.

От началото на годината, индексът SOFIX се е понижавал в осем от месеците, като броим и октомври. Ако станем свидетели на още едно месечно понижение на индекса (освен октомври), то показателят би изравнил рекорда си от 9 месеца със загуба в годината, то 2008-ма година. Иначе понижения от осем месеца в годината, са се случвали само още три пъти в историята – през 2011-та, през 2010-та година и през 2001-ва година.