Forexnews.bg
Седмична загуба за SOFIX ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 13 Юли 2018 15:36

stock-market-correctionПрез тази седмица индексът на сините чипове SOFIX регистрира ново дъно за годината, понижавайки се под най-ниската си стойност от средата на юни. Сега индексът може да се насочи към тест на психологическата граница от 600-610 пункта, където е разположено 38.2-процентното фибоначи ниво на целия му ръст от април на 2016-та година до февруари на тази.

Нещо повече, за последната една година индексът на сините чипове се понижи с 11.5%, което го прави третия най-понижаващ се индекс в света, след основните индекси на Дубай и Турция.

От върха си през февруари пък, SOFIX е загубил 14.4% и уверено се насочва към корекция от 15%.

Обект на търговия през седмицата са били общо 70 борсови емисии, като повишение е регистрирано при 21 от тях, а загуба – при 29.

С най-много сделки и най-голям търгуван обем за седмицата, се отличават акциите на Адванс Терафонд. В близо 100 сделки, изтъргуваният при тях обем възлиза на малко над половин милион лева, при което позицията губи над 4% от стойността си.

Втората най-активно търгувана позиция през седмицата бе Химимпорт. В близо 80 сделки, собственика си смениха акции на холдинга на стойност над 460 000 лева. Загубата за акциите на компанията бе в размер на близо 4%.

Иначе, най-поскъпнали за седмицата бяха акциите на Прайм Пропърти БГ, с ръст от 12.5%, а най-губещи - книжата на София Комерс Заложни къщи.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на БФБ