Forexnews.bg
Елана: Българските акции с потенциал за ръст от 15% тази година ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 23 Януари 2018 11:11

bull-bearБългарската икономика има потенциал да надскочи 4.5% ръст

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че българската икономика ще продължи да расте с бързи темпове и има потенциал да надскочи нивото от 4.5% растеж. Доходите също ще растат със силни стъпки, като това ще представлява сериозно предизвикателство за неефективните компании в страната.

Причината е, че недостигът на работна ръка е основният проблем за индустрията, като той ще остане на дневен ред през следващите няколко години. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг очакват постепенното нарастване на инфлацията да доведе до търсенето на по-висока доходност за спестяванията в България и насочване на повече капитали към бързо растящите активи.

Българските акции разкриват още потенциал за растеж

Основният индекс SOFIX направи 15.5% покачване през 2017 г. Печалбите за борсата бяха натрупани основно през първата половина на годината, следвайки силния импулс за пазара от борсово търгувания фонд върху SOFIX и подобрението на финансовите резултати на компаниите. Макар да има покачване на оценките на компаниите в основния индекс, той все още е на по-ниски цени в сравнение с регионалните и международните измерители, което говори за потенциал за предстоящ растеж.

Очакваният ръст от 15% на индекса SOFIX през 2018 г. ще бъде подкрепен от подобрението на финансовите резултати, липсата на големи продавачи и инфлационните процеси в икономиката на България, които ще накарат все повече капитали да търсят рисковите инвестиции.

Дългосрочните инвеститори ще се радват на доходност от дивиденти в размер на 3% годишно, като тези компании са не само редовни платци, но и сред най-стабилните и добре растящи на пазара. Българските акции могат да отчетат и по-високо покачване спрямо постигнатото през миналата година, за което са необходими позитивни новини като подобряване на нормата на печалба, инвестиции и разрастване на нови пазари. Растежът на икономиката и новите проекти за развитие на капиталовия пазар са залог за тласък в тази посока.