Forexnews.bg
Ще има ли декемврийски ефект на БФБ? ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 18 Декември 2017 21:22

stock-marketКраят на годината наближава, а традиционно големите обеми и прехвърляния на пакети, които инвеститорите на БФБ са свикнали да виждат в последните дни на годината липсват. Това поставя на дневен ред въпроса - „Ще видим ли декемврийски ефект?“.

Или ефектът, при който повишението на обемите, предопределен от „нагласяне“ на цените на акциите, от страна на големите институционални инвеститори, обикновено води до повишение на индексите.

Може би ръстът от 20% на SOFIX, се вижда доста добър и достатъчен на големите институционални инвеститори и те не виждат особено голям смисъл да повишават цените в края на годината.

За сметка на това пък, възможността за силно начало на следващата година е напълно реална.

Може би част, от нереализирания ръст, ще се случи именно през първия месец на годината и ще видим, така наречения „януарски ефект“. Само можем да припомним, че в исторически план декември и януари, са носили най-добър доход за инвеститорите от над 6% средно, за последните 17 години.

Така, че шансовете за силен ръст все още са налице, но може би са отложени за първия месец на следващата година.

Иначе, днес на БФБ, не се случи нищо интересно. Търгуваните обеми бяха малко над 300 000 лева, при което SOFIX загуби 2 пункта от стойността си до ниво от близо 662 пункта.